Ususret međunarodnom danu planina

Godine 2003. Je generalna skupština UN 11.decembra proglasila međunarodni dan planina i od tada ga obilježavamo u cijelom svijetu. Ovogodišnja tema proslave međunarodnog dana planina je „Žene pokreću planine“. Žene širom svijeta imaju u gorskom svijetu značajnu ulogu. Ključne su u upravljanju planinarskim objektima, vodeće su u obrani prirode, imaju glavnu ulogu pri očuvanju tradicije i kulturne ostavštvine. Zbog obiteljskih uloga, socialno-ekonomskih i klimatskih promjena u svijetu, žene prihvačaju sve veću ulogu u obnašanju dužnosti u gorskom svijetu. Nažalost zbog mnogih uzoraka su nadjačane i zapostavljene. Zbog neravnopravnosti je mnogoputa status i potencial žena premalo izražen.
Na dan praznika međunarodnog dana planina imamo tako mogućnost da razmislimo o jednakopravnosti mnogih uloga žena u gorskom svijetu.
„Ako želiš promijeniti svijet, najprije promijeni sebe“… prave su riječi nekog mislioca. Negdje je treba započeti. Pa započnimo sa sobom.
Ne zaboravimo da je četvrtina planete pokrivena s planinama, koje su iznimno važne za brojne biljne i životinjske vrste. Isto tako čovjeku predstavljaju životni prostor, izvor vode i drugih prirodnih resursa, podloge za razvoj seoskih, turističkih te ostalih gospodarskih subjekata. Svaki sudionik u prirodi relativno brzo shvati da je uloženi rad ili globalno ulaganje su bogato isplačeni. Ne sa novcem, nego sa unutarnjim zadovoljstvom koje nam planine pružaju kada boravimo tamo gore. Osvojeni vrhovi, čudnovati razgledi, zdravlje, stisak ruke, iskreni osmijeh, unutarnji mir su ogromni kapital kojega crpimo u planinama. Naša zadaća je da ga naknadno u urbanom životu oplemenimo i konkretno upotrijebimo. Budimo odgovorni sa svojim trajnim ponašanjem, ako govorimo o životu u dolini ili u planini, biti će drugačije. Odgajajmo djecu u odgovorne saveznike, mjenjajmo školske, službene i ostale sisteme na bolje, učimo se i primjenjujmo dobro i mjenjajmo slabe prakse, u stvari spoznajmo sami sebe, pokušajmo promijeniti sebe i dajmo od sebe dobro.
Planine su zanimljive, atraktivne, čudnovate i mistične…. Čovjek u planine zalazi s različitim motivima. U trenutku 21.stoljeća je čovjek u planinama prisutan do te mjere, da je njegova prisutnost ponekad škodljiva, pored šireg sistemskog problema globalnog zatopljenja i posljedica upliva na gorski svijet. Tražiti suživot između brojnih interesa urbanog čovjeka, te očuvanja gorskog svijeta, postaje sve veći izazov.
Današnjeg modernog čovjeka je teško razumijeti. To je kompleksno, s brzim razvojem tehnologije koja sve više prodire u živote obitelji. Planine postaju čovjeku sve bolja antistres terapija u brzom gradskom životu.
Budimo odgovorni, pa će suživot biti moguć, u dolini ili u planini.
Možda su ovo malo pretjerane idealistične misli, ali čovjek koji ide u planine, mora tražiti određene ideale.

U Rijeci: 10-12.2022.
predsjednik HPD“Platak“
Zoran Bistričić

Javite nam se putem: