O nama

Planinarstvo kao pojam podrazumijeva kretanje i suživot sa prirodom radi osobnog užitka. Pritom ovakav način života čini višestruku korist društvenoj zajednici, jer to su osobe koje predstavljaju zdravu kičmu društva. Organizirano planinarstvo počelo se razvijati pred 130 god. Najprije kao istraživačke aktivnosti biologa i naučnika, da bi se uvidom u ovakvom načinu života sa prirodom uvidjela višestruka korist, te se je planinarstvo proširilo na srednji stalež građanstva.

Počeci planinarstva u našim krajevima počinju veoma rano, prvenstveno zbog geografskog položaja grada.Malo je gradova u svijetu koja se mogu pohvaliti da su smještena na moru u zaljevu okruženim mnogim planinama preko 1400m visokim. Raznolikost i bogatstvo šuma ovaj kraj čini jedinstvenim u svijetu.

Prepoznato je to među stanovnicima ovoga grada i već 1945 god.osniva se PD“Platak“ prvo organizirano planinarsko društvo u Rijeci.

Pod nazivom HPD“Platak“ društvo djeluje uspješno i danas, na istoj adresi Korzo 2A/III. Okuplja stotinjak članova i u društvu djeluju sekcije za puteve(markacisti), vodička sekcija, sekcija za školovanje mladih planinara, skijaška sekcija.

Cilj društva je školovanje novih planinara, jer time održavamo brojnost članova društva. Isto tako vodička sekcija godišnjim programima izleta svaki vikend održava interesantne planinarsko-turističke izlete za sve kategorije planinara, vodeći računa o kondicijskoj spremnosti pojedinaca.

Opće planinarske škole koje se u HPD“Platku“ izvode jednom godišnje po programima Komisije za školovanje HPS, održavaju se konstantno od samoga početka osnutka društva. To se vidi u kvaliteti predavača, jer niti jedno društvo u PGŽ nema u svojoj školi toliki broj vodiča instruktora HPS koji svoje iskustvo prenose na mlade naraštaje planinara. O kvaliteti predavanja se u HPD“Platku“ konstantno vodi briga, te se na taj način može sa sigurnošću reći da je Osnovna planinarska škola koju sprovodi naše društvo po kvaliteti predavača najbolja u regiji.

Zbog osjetljivosti mladih budućih planinara, naše Društvo je prisutno u osnovnim školama sa Malom planinarskom školom. Prepoznat je taj prvi susret sa planinama i prirodom kod osnovnoškolaca i razvilo njima posve prihvatljiv način upoznavanja sa planinarstvom kroz igru i izlete na jedan jednostavan način, a opet vođen sa najstručnijim kadrom u HPS.

Kada govorimo o uključenosti našega društva u obrazovanju mladih planinara na razini zadnjih pet godina, imali smo svake godine po jednu Opću planinarsku školu i odškolovali smo stotinjak planinara. Sa Malom planinarskom školom smo prisutni u nekoliko osnovnih škola sa tendencijom povećanja broja škola jer naši kapaciteti vodiča predavača to mogu. Osim planinarenja u kopnenim uvijetima po planinama, mogućnost našega društva je obuka planinara-skijaša jer imamo jedini u regiji mogućnost izobrazbe skijaša u našoj sekciji koju vodi licencirana učiteljica.

Ovim pristupom želimo aktivno sudjelovati u promociji planinarstva u PGŽ. Iz predhodno navedenoga jasno je da su korisnici prije svega školska djeca od prvog do osmog razreda. Naposljetku krajnji korisnici su cijelokupne porodice koje bi se trebale zajedno sa svojom školskom djecom uključiti u ovakvo projektno obrazovanje.

Javite nam se putem:

Leave a comment