Skijanje u Rijeci

Primorsko – goranska regija upisuje se u povijest kao jedna od kolijevki modernog skijanja u Hrvatskoj, što je svakako predodredila njena geomorfologija – brdovito zaleđe koje se diže iznad mora te blizina snježnih padina u Gorskom kotaru.
Riječka i primorsko-goranska skijaška priča započinje s carskim inženjerom Ferdinandom Brodbeckom koji je krajem 19. stoljeća sudjelovao u izgradnji zgrade riječkog kazališta. Ovaj Bečanin godine 1885. u Rijeku donosi prve skije te osniva CAF – Club Alpino Fiumano, najstarije sportsko društvo u Rijeci. Članstvo CAF-a bavilo se planinarenjem i skijanjem, a 1897. Organizira se i prvo skijaško natjecanje u regiji, natjecanje „ na kronometar“, na padinama Učke. Pobjedu je odnio Pasquale Maetich iz Rijeke.
Club Alpino Fiumano odigralo je važnu inicijalnu ulogu za skijanje u Rijeci pa 1903. organizira 11 izleta na skijanje u hrvatske, slovenske i talijanske planine. Na Snježniku 1908. organizira skijaški pohod Riječana.
Skijanje je potkraj prvog i početkom drugog desetljeća 20.stoljeća počelo izazivati sve veći interes pa su 1911. u radionicama Ofak u Brodu na Kupi i Klobučar u Delnicama izrađene i prve skije u Gorskom kotaru. Godinu dana kasnije, po prvi su put hrvatski natjecatelji (Radošević i Hadži) nastupili na skijaškom natjecanju u inozemstvu, u Maria Zellu u Austriji, te osvojili 1. i 3. mjesto. Doskora je organiziran i prvi zimski kamp na Platku koji je ujedno bio i prvi tečaj alpskog skijanja. Vodio ga je učitelj i trener Egido Mihich.
U godini koja je za Hrvatsku značila povijesni izlazak iz Austro-Ugarske Monarhije, a ostatak ju je svijeta dobro upamtio po kraju Prvog svjetskog rata, u Rijeci CAF postaje sekcija u Clubu Alpino Italiano, da bi 1923., također u Rijeci , bila utemeljena i ski sekcija Monte Nevoso.
Sezonu 1928.-1929. obilježile su velike zime i hladnoće, a pamti se i da je snijeg pao sve do mora. Mladen Bezjeak, predsjednik PD „Platak“ koji se upisao kao osoba koja je značajno pridonijela razvoju skijanja u Rijeci, u Ski reviji iz 1983. piše da se tih dana odlazilo na sanjkanje u Drašku dolinu.
„…i jednog dana uočili smo dvojicu skijaša, ing. Čurčića i ing. Gremera, s novitetom u alpskim skijama (Alpina-vez). Bile su u to doba velika atrakcija. Mi smo ih ogledavali i divili se toj novini. Saznali smo da su skije s vezovima nabavljene i kupljene u Austriji gdje su naši skijaši i naučili prve korake alpskog skijanja…“
Prvi Jadranski slalom na Platku održan je 1933., a 1953. godine postao je međunarodni. Pobjednik prvog Jadranskog slaloma bio je Zvonimir Kajba,a događaju je prisustvovalo 500 gledatelja.

Godine 1948. utemeljeno je i Planinarsko društvo „ Platak“ koje 1955. aktivira i skijašku sekciju, a njezin prvi predsjednik bio je Mladen Bezjak. Godinu dana kasnije na novootvorenoj stazi pokraj doma na Platku održano je natjecanje u slalomu. Tih je godina Mirko Košir, kao vjerojatno , jedini Riječanin, provezao Trsatskim stubama na skijama (1951.), a skijaši Rijeke na VIII.prvenstvu Jugoslavije na Šarplanini ostvarili najbolji plasman od svih hrvatskih klubova (1952.). Riječani su tada nastupili u sastavu Mitja Žirovnik, Ivo Korelc, Katica Novak i Mirko Košir. Bio je to najveći uspjeh riječkih skijaša do pojave Ane Jelušić i Dalibora Šamšala.

Polaznici ski tečaja na Platku 1956. Voditelj tečaja bio je Selimir Sinko.

Početkom 50-ih može se već govoriti o omasovljenju planinarsko –skijaške aktivnosti, zbog čega dolazi i do formiranja većeg broja planinarskih društava. Među mnogim novootvorenim planinarskim društvima formirano je i PD „Rijeka“,( iz kojeg će izrasti i Ski klub „Rijeka“) a koje uskoro mijenja ime PD „Platak“. Godine 1955. Pri PD „ Platak“ osnovana je i ski sekcija, a njezin prvi predsjednik bio je Mladen Bezjak. Cilj sekcije bio je da aktivira stare skijaše, uglavnom za trčanje na skijama (lang-lauf), a onda i za alpsko skijanje.
Od 1953. Krenulo se i na usavršavanje stručnog skijaškog kadra. Trener . Janez Žirovnik mnogo je pridonio razvoju alpskog skijanja, a Božo Štromar započeo sa skijaškom obukom na Platku 1956. godine. Pohodile su ju brojne generacije učenika i građana Rijeke, štoviše, do 1990. Godine Štormar je zajedno s kolegama u timu (Gigiola Kos, Bernarda Dorčić, Zorica Pajalić, Josip Fabijanić, Rudi Marotti, Vojmir Turak, Jospi Pino Glažar, Predrag Jelušić, Joja Dragičević, Zlatko Kallan, Srećko Bon, Mihajlo Hornjak, Duško Glavičić i Zvonko Bujanić) skijanju podučio preko tri tisuće Riječana.

Skijaški tečaj za nastavnike tjelesnog odgoja riječkih škola u Ratečama 1955. Tečaj je vodio skijaški učitelj Josip Petrović
Javite nam se putem: